tisdag 27 mars 2018

Jag lär mig Krita 4. Del 2

Att använda lager, maskering av lager, att låsa transparensen i ett lager, att lära sig Clipping Layers (som är en variant av att maskera och att låsa alfakanalen) och Inherit Alpha, där en grupp lager maskeras, det är det jag hållit på med i dag. Krita har fantastiskt bra maskeringsfunktioner, bättre än något annat program jag använt? …
Fast ett problem har jag upptäckt. Om jag använder funktionen Inhetrit Alpha kommer jag inta att kunna öppna en vanlig Photoshop fil i något annat program utan att bilden blir “avmaskad”. På bilden till vänstersåg det ut så här när jag höll på att färglägga i Krita. Inherit Alpha gjorde det möjligt att måla de olika ytorna utan att gå utanför figurens begränsningar. Efter att jag exporterat bilden och öppnat den i Affinity, Photoshop, ClipStudio…såg bilden ut som till höger. Maskeringen försvann. Därför är det ingen idé för mig att använda Inherit Alpha eftersom jag ofta rör mig mellan olika program. Inherit Alpha är enbart för Krita. Tyvärr.
test2
Jag lärde mig att man inte kan exportera en Photoshop-fil utan att sabba en del. Men genom att slå samman de lager man har maskerat, får man ändå möjligheten att exportera en Photoshop-fil utan att den blir förstörd. Det viktigaste är att Krita är ett fantastiskt bra program. Det är dessutom gratis, om man inte som jag väljer att betala för det.
Så detta är alltså min allra första illustration helt och hållet gjord med Krita. Jag ska fortsätta att göra den klar genom att måla en bakgrund.
LillaLu_01

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

För sex år sen hittade jag på Gustaf

I går gjorde jag en ny gubbe med samma manér som Gustaf och dessutom i samma program (Painter) som jag använde då. En trevlig upplevelse at...